ieși în plm.

Cum știi că vin sărbătorile în România

La noi în România e puțin diferit cu treaba asta. Noi nu știm că vin sărbătorile după brazii impodobiți din mall-uri, după moși crăciuni plasați ostentativ pe străzi, sau după baruri unde se consumă vin fiert excesiv. Astea sunt apă de ploaie.

Noi avem alte criterii, foarte bine definite. Dacă vreodată aș pierde noțiunea timpului din vreun motiv, având în vedere criteriile astea aș știi cu exactitate când se vor întâmpla sărbătorile.

În primul rând prețurile cresc la absolut tot și fără niciun motiv întemeiat. Mâncare, alcool, haine, cazare. Chiar în ciuda faptului că benzina și motorina se ieftinesc, n-are nicio legătură. Ce treabă au astea cu combustibilii.

Supermarketurile se încarcă cu pensionari gură cască și români veniți din diasporă, care și-au făcut un obicei din a apărea acasă de sărbători.

Ăștia fac mesele de crăciun și revelion, iar prețurile sunt făcute în principal să-i ardă pe ei. Că au de unde. Ce dacă mănâncă mai ieftin în Europa. Vor scoate banii că n-au încotro.

Prețurile la cazare cresc și ele. Dacă vrei vacanță de crăciun la Predeal, dă-te dracului de sărac, plătește dublu pe cameră. Dacă mai și ninge te-ai căcat pe tine.

Mai poți să știi că vin sărbătorile și după traficul din București și de pe DN1. În București cel puțin zici că s-au dublat posesorii de mașini. Și dacă nu faci măcar o dată pe iarnă 150 de kilometri în 5 ore, de la Bușteni la București, înseamnă că nu ești român.

Apoi apar ofertele alea obosite de revelion trecute binișor de 100 de euro de persoană. Ospățuri cu 17 feluri de mâncare, whisky prost și vin ieftin. Pe lângă asta primești și un cântăreț de mâna a doua, să ai ce aplauda.

Cam asta e.

Pe mine mă obosesc rău balkanismele astea. Niciodată nu am mers la un astfel de bal de revelion, nici nu mă tentează. Am fost pe la chefuri și am încercat să mă lipesc de baruri.

Anul trecut tot ce înseamnă restaurant/bar/pub/berărie din centrul vechi al Bucureștiului au organizat un festin d-ăsta. Singurii care au lăsat intrarea la liber au fost Kulturhaus, unde așteptau afară cel puțin 100 de persoane. Nu vreau să mă gândesc ce era înăuntru.

Și am senzatia că cei de la Kulturhaus au făcut mai mulți bani doar din biletele de intrare decât orice restaurant care a organizat festine „fancy”.

Lumea se distrează, se plimbă din bar în bar, din club în club, dansează, râd și socializează unii cu alții chiar dacă nu se cunosc. Ce facem noi? Noi mâncăm. Mai aruncăm câte un ochi la masa alăturată să vedem cu ce e îmbrăcată aia, ce pantofi are, etc. A doua zi comentăm că a fost nașpa, dar la anu o luăm de la capăt, într-un alt local.

revelion romania

Comentezi?