ieși în plm.

UK după Brexit, cum văd eu de aici

Au trecut câteva zile și deja mai toată lumea a avut deja o părerere despre brexit. O s-o fac și eu, din ochii mei de imigrant care a tot frecventat Londra de vreo 5 ani încoace.

Pentru început nu pot spune că nu se simte ceva în aer, dar nu există nicio tensiune și nici nu există brigăzi de britanici rasiști care umblă înarmați pe străzi gata să verse sânge de imigrant. Din ce s-a văzut de la mine, tot ce a apărut în presă este mai mult tras de păr de dragul senzaționalului decât să reflecte adevărul.

Într-adevăr absolut toți vorbesc despre chestia asta, dezbate fiecare cu fel și fel de argumentele și puncte de vedere. Și probabil că brexitul încă este cel mai discutat subiect în rândul lor. Au fost și sunt foarte multe campanii de „convingere”(ca să nu zic manipulare) a populației în ambele direcții, dar:

Personal merg în continuare în puburi la meciuri și vorbesc cu britanici pe care nu-i cunosc și nu i-am mai vazut niciodată. Oameni care nu se feresc să-mi spună că au votat pentru exit, cărora le zic că sunt român și pare că nu au absolut nicio problemă cu etnia mea, ba din contră glumim și îmi pun întrebări despre cum e România și îmi spun că se gândesc la o vacanță prin Transilvania că tot mai mulți prieteni de-ai lor merg. Mă mai întreabă ce părere am despre Brexit, dacă sunt speriat, ce-o să fac în continuare, etc.

Nu am văzut și nici auzit de la nicio cunoștință de vreo manifestare xenofobă pe undeva. Probabil că au existat și încă există cazuri izolate, dar nu cred că acestea sunt alimentate prea mult de Brexit, cred mai degrabă că cei care au înclinații xenofobe le manifestau și înainte poate chiar la fel de mult.

Apoi îl mai avem și pe Barry, instalatorul nostru care acum ne izolează termic niște țevi de căldură care trec pe lângă pat produc mega deranj. Într-o altă ordine de idei, primăria a decis să țină căldura pornită în Iulie, deși toți vecinii spun că se pierd bani/energie aiurea.

Barry a fost de două ori pe aici și mai vine odată Marți ca să termine de vopsit peretele. Este fix genul de British de 60 de ani din mama brit și tată brit, cu bunici si caine brit. Barry a votat pentru exit din cauza imigranților și a corporațiilor care sunt înfipte prea mult în economie, au ajuns să aibă o bucată mult prea mare din piață și distrug afacerile mici.

Mi-a spus că nu are o problemă cu imigranții că vin și muncesc aici, dar și-ar dori ca aceștia să nu mai accepte orice salariu fiindcă din cauza lor angajatorii s-au obișnuit să plătească salariu minim pe economie pentru orice, chiar și dacă sunt muncitori calificați, că doar are balta pește. Românii, Bulgarii și Polonezii acceptă orice plată, uneori chiar și sub minimul pe economie.

Imigranții trimit în țările lor bani și astfel susțin economiile locale dând afară bani din UK. Poate, dar mie mi se pare un argument nu prea bine ancorat în realitate. Țara asta a devenit foarte scumpă, și îți cam ia înapoi tot ce îți dă. Depinde și ce faci totuși, acum iau în discuție clasa socială de jos, muncitori necalificați, etc. Cam acesta este de obicei profilul imigranților din păcate.

Iar ca o paranteză, dacă decizi să trăiești aici și să rămâi, o duci decent spre bine indiferent ce activități faci. Dar dacă vrei să strângi bani și să trimiți acasă înseamnă să nu mai ieși nicăieri, să nu-ți cumperi nimic și să mănânci doar ce e mai ieftin. Din păcate cam așa arată stilul de viață al românului aici.

O altă problemă sunt cei care vin aici special pentru a cere ajutoare sociale. Nu sunt foarte mulți în situația asta dar mi-a spus că el muncește pentru a le asigura ajutoarele și că nu-i mai convine povestea asta. A fost foarte simplu să-i găsesc un contra-argument, că oricum toți care muncim aici plătim taxe pentru ei, indiferent de ce nație suntem. N-a mai adăugat nimic.

Apoi mi-a spus de corporațiile care înghit tot ce înseamnă small business, mi-a dat și câteva nume de bănci și servicii dar aleg să nu le scriu. Mi-a spus că fiica lui lucrează într-o astfel de corporație în Canary Wharf, conduce o mașină fancy și are salariu foarte bun. Mi se pare că se contrazice singur, mai devreme puțin spunea altceva. Din nou tace.

Și ca să închei, cred că cei care au votat să rămână în UE cred că au făcut-o mai mult în numele multiculturalismului, ci nu din prisma vreunei rațiuni economice sau politice puternice. Au votat IN pentru că au crescut și s-au obișnuit să trăiască cu oameni de alte naționalități în jur. Majoritatea lor fiind tineri de până în 40 de ani.

Concluzia mea este că englezii vor într-un final să o ducă mai bine, pentru că munca a devenit grea, lungă și pe bani puțini. Iar motivul principal al celor care au votat exit este unul economic mai mult decât xenofob.

Un comentariu

  1. dar romanii care stau din Upminister pana in Uxbridge cate 4-5 in camera cu 40-50 lire pe saptamana nici aia nu strang bani … nu strang bani cei ce arde pe iarba pe fete si puburi … in restt lumea la londra strange copeica

Comentezi?