ieși în plm.

Nu sunt cea mai corectă persoană, dar…

Mă simt de-a dreptul ofensat de mârlănia și nesimțirea cu care sunt tratate controalele ANAF de zilele astea. Felul în care comercianții încearcă să se eschiveze de la ele, dar și felul în care presa minte fără oprire și citează orice sursă fără a se asigura că aceasta este una onestă.

Am așteptat cu nerăbdare acest comunicat de presă al ANAF. Eram sigur aproape 100% că nu există local ori butic să fi fost închis pentru 1 leu sau 2 lei, așa cum ne spunea presa inițial. Ci există doar minciuni spuse de ziariști de carton de dragul senzaționalului, și/sau de dragul de a stârni furia pulimii care crede orice apare la știri.

Concret, cunosc personal pe cineva căruia i-a fost suspendat business-ul joi pentru evaziune fiscală. Într-adevăr, din casa de marcat nu erau lipsă decât vreo 50 de lei, dar marfa găsită în bar era jumătate neînregistrată, au mai găsit o cutie cu bani cash ce a stârnit semne de întrebare, o a doua casă de marcat nefiscalizată, etc.

Ne prefacem că nu știm cum se fură, când de fapt hoția se întâmplă în fața ochilor noștri de ani de zile. Și nu e deloc momentul să avem o astfel de atitudine. Și e grav că avem o credibilitate atât de mare față de presă, crezând că orice zboară se mănâncă.

De presă îmi este mai scârbă cum nu mi-a fost niciodată, nu pentru că sunt surprins sau ceva, dar pentru că mi se pare că se afundă tot mai mult în mocirlă.

De altfel, atitudinile de genul ăsta nu pot stârni decât amuzament. Le doresc sincer falimentul bizonilor care fac astfel de amenințări atunci când sunt trași la răspundere pentru ceea ce au furat. Cu toții știm că nu-ți dă nici dracu bon fiscal în România.

Mai apăruse un articol în Wall Street pe care nu-l mai găsesc din păcate. Articol care cita nu știu ce mare antreprenor străin, și zicea ăla ceva cum că ”Nici nu știu dacă mai are rost să vii să faci business în Romania dacă ANAF face astfel de controale” – Băiatule, adică nu merită să faci business în România decât dacă îți merge cu ciordeala? Mă rog, nici nu cred că a zis cineva așa ceva.

E atitudine pur românească într-adevăr, dar rămâne grotesc de la A la Z. Dacă ANAF au greșit undeva, este la ordinea în care au început anchetele. Trebuia de la mare la mic, după modelul DNA, nu invers.

 

Comentezi?