
ieși în plm.
Stewardesele sunt ospătărițe
Niciodată n-am avut simpatie pentru vreun membru al vreunui echipaj de bord, mi se pare că sunt niște joburi ridicate în considerație superficial, la un nivel la care de fapt nu sunt în realitate.
Și mai ales n-am înțeles niciodată de ce însoțitoarele de zbor au senzația despre ele că fac ceva minunat, ieșit din comun. Și da, vorbesc doar la feminin pentru că băiețeii care lucrează în domeniu nu pot fi luați în serios. E la fel ca și cum te-ai ocupa cu coafură, unghii, vânzare de haine în mall – ca bărbat. Parcă îți crește o pizdă pe față. Jobul de stewardesă nu este decât pentru femei, știi ce zic, punct.
De unde a plecat antipatia mea pentru stewardese?
Prin 2013 când zburam ca orice emigrant cu acte în regulă cu Wizz Air am avut un mic conflict cu o maimuță d-asta care avea impresia că e vreo verigă importantă a aviației mondiale.
Am îndrăzit să țin căștile pe urechi în timp ce ea dădea din mâini și îmi explica inutilitățile despre procedurile în caz de urgență. Mi-a zis să-mi dau căștile jos de pe urechi și să ascult. Inițial i-am răspuns că mi-e frig la urechi, apoi am încercat să-mi văd de treabă. Dar ospătărița a insistat să-mi trag căștile de pe urechi. I-am răspuns iar că nu ascult nimic, le țin doar de frig. Și nu a vrut, frustrata a început să facă un caz că dacă nu-mi trag căștile de pe urechi nu poate începe să dea din mâini. Am cedat până la urmă, pentru că deja se iritau ceilalți călători, deși nu-s convins că o maimuță d-asta te poate băga pe no fly list sau ceva pentru o astfel de banalitate.
În fine, ăsta a fost momentul în care am realizat că cea mai importantă atribuție a lor în timpul serviciului este să dea din mâini la decolare, și să insiste ca toată lumea să le urmărească. Să pară că jobul lor e atât de important și că fără câcaturile alea nu poți să zbori, deși în fond e un job de doi lei, pe care poate să-l facă oricine.
Și în rest e ospătărie de fast-food. Hai să fim realiști, un procent semnificativ majoritar din zboruri sunt low cost, unde mult peste jumătate din călători sunt reprezentați de diaspora, care în mare parte reprezintă pătura de jos a societățlor din țările în care călătoresc. Plus curve, hoți, pești, etc.
Deci în fond e ca și cum ai servi mese la bufetul haltei de la Cotu Ciorii, județul Buzău. Și urmează întrebarea: De unde pula mea figurile? De ce au pizdulicele astea senzația că sunt miezu’? Mă disperă părul ăla lins și fețele alea care zâmbesc fals și arogant.
Păi spre deosebire de ospătărițele de la Cotu Ciorii, astea au uniformă și vorbesc Engleză. Pe lângă asta, este și diferența mare la salariu, ospătărițele de la Cotu Ciorii au doar salariu minim pe economie, la fel ca și cele de la low cost de altfel, doar că astea pe lângă au și o diurnă de 30-40 de euro la fiecare zbor. Au undeva la 12 zboruri pe lună, deci asta înseamnă cam 1500-2000 de lei în plus.
Înțelegeți acum de unde vin bășinile? O mai fi și ideea în sine că lucrează într-un autocar cu aripi. Însă banii în plus nu vin degeaba, doar pentru că lucrează la înălțime, nici gând. Stewardesele trebuie să și adune gunoaiele de la pasageri, și apoi să curețe avionul.
Și dacă stau să analizez problema la nivel fundamental, o ospătăriță dintr-un restaurant a la carte are mai mult skill decât stewardesele, probabil câștigă și mai bine, acolo există bacșiș.
În fond, nici pilotul nu-i decât un șofer.
Este o regulă în aviație. Trebuie să-ți dai jos căștile pentru safety demo. Nu a cerut nimic ieșit din comun. Sa nu mai zic că avionul nu-i autocar , măsurile de siguranță îți pot salva viața , iar “ospătarii” învață cam 600 de pagini , practica și probe de înot. Ai avut noroc. În locul ei chemam poliția. Nu ca mi-ar fi păsat de tine , dar îi pui în pericol pe cei din jurul tău.
Pun in pericol viata celor din jur? Really? Am zeci, poate sute de zboruri facute, crezi ca auzeam ceva nou? Degeaba inveti 600 de pagini daca meseria ta e de ospatarita, exista si cursuri de ospatar cu sute de pagini. Chemi politia? Ca sa ce?
ROFL @Svetlana
E greu sa-ti accepti conditia cand tot ce stii sa faci e sa reciti aceasi poezie in 2 limbi.
Bai, eu ma ocup cu marketingul digital.
Nu e mare inginerie, dar am citit mii de pagini sa ajung pana in punctul asta.
Traiesc bine pentru romania, dar nu ma bat cu pumnul in piept pentru ca stiu ca la baza, nu fac nimic mai mult decat sa conving prosti sa cumpere produse de care nu au neaparata nevoie.
Cu exceptii mici, sunt absolut inutil societatii si mi-o asum.
Mai usor cu butthurt-ul ca nu e mare realizare sa fii insotitor de zbor. Uniforma aia iti ofera exact aceasi putere si respect cat ti-ar oferi si un sort de chelner.
Nota, va rog.
Svetlana, cheamă tu Poliția de Frontieră într-o situație similară și apoi vezi cum te orientezi, ce vânzări faci în luna aia, ca să-ți iasă ceva comision din care să-ți plătești amenda pe care ți-o aplică pt. mobilizarea inutilă a unor profesioniști cu funcții care implică exercițiul autorității de stat. În locul ei, TU n-ai fi putut face altceva decât să încunoștiințezi piloții, adică factorii decidenți din aeronavă. Dacă-colega ta n-a fost capabilă să explice unui pasager motivul pentru care trebuie să-și dea jos căștile din urechi, degeaba a citit cele 600 de pagini care, by the way, sunt o lectură lunară medie pentru un intelectual, că tot vorbim de oameni și profesii.