ieși în plm.

Responsabilitate românească – Credință și tradiție

Totuși îmi place că în România nimeni niciodată nu este vinovat de nimic. Totdeauna sunt alți factori care influentează bunul mers al lucrurilor, sunt alți vinovați sau lucrurile se întâmplă așa, pur și simplu, pentru că vrea dumnezeu. Românache nici măcar n-a fost acolo, el este absolvit de orice vină. Și dacă insiști, deja ești nesimțit că nu-ți vezi de treaba ta.

Veneam spre casă aseara și m-am oprit să-mi iau una alta de la supermarketul din cartier. Nu prea îmi cumpăr chestii de acolo că e oarecum departe de mine dar de fiecare dată când intru acolo imi vine așa un iz a la bătrâna alimentară. Și nu vorbesc doar de miros, vorbesc de cum sunt angajații îmbrăcați, ce discută, cum sunt aranjate produsele pe rafturi, etc.

Lăsând la o parte faptul că am avut o a doua umbră în urma mea cât m-am plimbat printre rafturi, când am ajuns la casă am văzut pe ultimul raft de sus o sticlă mare de Jack Daniels. Bă, MARE. Avea 4 litri și costa 580 de lei. Sub ea, o sticla de 1 litru de Jack costa 120 de lei.

Nu le-am avut niciodată cu matematica, dar am făcut un calcul și 120 x 4… hmmm, nu iese. Mă uit la sticlă, mă uit la vânzătoare, mă uit iar la sticlă și întreb care este prețul sticlei de 4 litri, că poate nu văd bine. Îmi confirmă că e 580 de lei. Următoarea întrebare pe care am pus-o a fost cum s-a calculat, că mie nu-mi iese dacă înmulțesc 4 sticle de un litru. Să nu fiu nesimțit și să zic că ar trebui să aibă și discount. Sau poate sticla nu e de vânzare și prețul e așa ca să nu se atingă nimeni de ea?

În momentul ăla am pierdut-o pe vânzătoare, deja îi spusesem niște lucruri care i-au schimbat viața pentru totdeauna, și nu mai avea cale de întoarcere. Am decis să nu mai continui cu niciun argument și nici să fiu ironic, dar a fost prea târziu, deja mă lovise. „- Păi știț domnu, nu eu fac prețurile”. Asta e românitate bă băiatule. Vorba lui Puric.

Nu i-am mai răspuns nimic, îmi spune totalul la ce cumpărasem dar lasă pâinea în coș. O întreb de ce nu bate și pâinea și îmi spune că nu se plătește la ea, că e casă specială pentru pâine.

 

Comentezi?