ieși în plm.

Prima Casă – Argumente pro și contra

Încă nu m-am hotărât dacă o să rămân sau nu în București. La momentul acesta, singura variantă să-mi cumpăr casă ar fi prin programul Prima Casă sau altfel de rate. Deși prețurile la imobile au scăzut masiv, tot n-aș avea toată suma cash.

 

Să începem cu argumentele PRO prima casă:

 1. Senzația că mă mut în „casa mea”, deși în realitate este casa băncii. Singurul avantaj este că evit proprietarii privați.
 2. Garantarea de către stat a creditului mărește șansele de obținere.
 3. Nu mi se cere să garantez creditul cu alte bunuri/imobile. Ăn cazul de față statul face jocurile
 4. Banii mei nu sunt irosiți ca în cazul plății unei chiri, măcar așa îmi plătesc propria casă. Am făcut un calcul sumar și am constatat că de când am venit în București am cheltuit peste 20.000 de euro pe chirie.
 5. Dobânzile la Prima Casă sunt mai reduse decât la un credit clasic.

 

Cam astea ar fi. Să trecem la argumentele CONTRA:

 1. Întotdeauna am avut o părere proastă despre credite în general, de orice fel ar fi ele. Mai ales genul acesta de credite pe durata lungă, valoare mare, care nu-ți permit să te dezlipești de muncă.
  Dacă situația mea financiara nu se va îmbunătăți semnificativ în viitor risc să fiu nevoit să renunț la multe lucruri datorită creditului. Și nu vorbesc decât de 20-30 de ani, jumătate din viață practic. În momentul în care mi-am făcut un astfel de credit devin voluntar sclavul societății. Dacă vreau să mă opresc din muncă un an de zile sau mă îmbolnavesc, am pierdut tot. Mai ales că în România nu exista faliment personal.
 2. Chiar dacă sunt mai mici ca la un credit clasic, dobânzile tot de neam prost sunt. Comparativ cu alte țări europene… nu prea există o comparație echilibrată.
 3. Poate peste 2 ani de zile prind un proiect de 100.000 de mii de euro din care rămân cu un profit de 60.000 sunt dumbass. Iar după cum anticipez eu evoluția mea personală, n-aș exclude această posibilitate.
 4. Chiar și redusă comparativ cu creditele clasice, dobânda creditului prima casă e de porc.
 5. Nu știu ce-mi pot lua cu 60k în București.
 6. Rămân blocat cu creditul 20-30 de ani și nu am flexibilitatea de a vinde pentru o zonă mai bună, o proprietate mai mare, etc.

Concluzia> Cred că mai am puțină răbdare. Și așa m-am mutat într-una de colo colo în ultimii ani și am un feeling că fenomenul continuă.

 

 

Un comentariu

 1. creditul prima casa este usor de suportat pentru o familie, cand atat sotul cat si sotia lucreaza. si 150 de euro de caciula este relativ suportabil. insa, ca sa poti plati singur o rata pentru un apartament in bucuresti ar trebui sa castigi mult peste medie, peste 650 euro – ceea ce nu-i greu de realizat – si sa platesti o rata lunara de 300 de euro. mai este si varianta de credit pentru o garsoniera.

Comentezi?