ieși în plm.

Piața muncii IT/Marketing la sfârșit de 2014

Până acum nu este decât într-un fel bizar. Ieri am fost invitat la Future of Media, unde s-a vorbit preponderent despre tendințele din piața online românească, despre social media și publishing. În principiu am auzit aceleași povești, nimic spectaculos. Trebuie să ne schimbăm, trebuie să facem, să dregem.

Cea mai majoră problemă cu care se tot confruntă marketingul românesc este bugetarea proiectelor. Avem în continuare multe companii care bugetează $100.000 pentru marketing și divizează $80.000 pentru TV și $20.000 pentru internet.

Printre rânduri, în pauze am stat de vorbă random cu oameni din industrie. Și am tot auzit despre manageri generali, acționari, alți oameni necalificați care insistă să intre peste diviziile de marketing și să le spună cum să-și facă treaba.

Practic, ca și marketer ești limitat de bugete cât și de oamenii care nu pot să-și vadă de ale lor. Și e evident, apar reclame peste care intră clientul la sfârșit și devin semi-mizerabile, campanii ciudate și oameni blamați pentru rezultate slabe fără a se lua în calcul bugetele low cost alocate internetului. Se vrea aur la preț de tablă.

Mie momentan îmi merge decent pe freelancing, nu mă plâng. Aș pleca pentru un job de birou doar dacă aș găsi ceva care să-mi ofere mai mult decât am acum. Nu ascund faptul că mi-e dor de un colectiv fain, de o caterincă, de un team building, de un program cât de cât fix. Când muncești de acasă nu ai program, muncești într-una. Primești email la 11 noaptea, te frământă, răspunzi.

Din experiența de până acum am realizat că în România se caută sclavi. Angajatorii nu-și văd lungul nasului, vor oameni care să asculte cuminți, pe care să-i plătească cu cât mai puțin și să ridice mâna ca la școală când au inițiative. Nu merge așa.

Eu în general nu aplic la job-uri din România, dar din când în când primesc invitații pe mail, pe linkedin, pe bestjobs. Niciodată ceva pertinent. Aceleași povești obosite, aceiași oameni necalificați pe recrutare, aceleași salarii care abia dacă îți asigură benzina, factura la telefon și coca cola pe o lună.

Nu m-am aruncat niciodată să cer beneficii care-mi sunt peste mână, doar un minim de decență. Un minim care să-mi acopere cheltuielile lunare, așa cum mi se pare moral și logic. Așa cum spune și Zengry în articolul ăsta, salariile și imbecilii de la conducerile companiilor gonesc oamenii din companii și îi orientează către activități independente.

Iar oamenii din companii nu înțeleg pe deplin valoarea eforturilor depuse de marketer, sau un programator, designer, etc. Au senzația că frecție și că generează niște costuri mari care trebuiesc „optimizate” la minimum. Da, suntem în prag de 2015, și ce?

N-aș spune că nu te lovești de situații similare și cu occidentalii din freelancing. Se întâmplă. Doar că au o capacitate de sinteză mult mai bună și după negocieri și explicații înțeleg valoarea pe care o pui pe masă vs. sumele pe care le ceri.

E bine și așa rău.

2 Comentarii

 1. 20.000 de dolari pentru internet…esti indulgent! Sunt oameni care vin inca si ma intreaba „Vreau sa imi fac si eu un site, mic de cateva pagini, cat ma costa?”

 2. Cand:
  1. Majoritatea site-urilor din Romania sunt teme free sau furate de wordpress;
  2. Patronul vrea site cu 100eur – 100 pagini si are pretentii. Sunt o gramada de studenti care fac site-uri cu 30eur;
  3. Patronul vrea un site „viu” care sa semene cu concurenta dar maxim 200eur;
  4. Patronul are magazin online bazat pe wordpress;
  5. Patronul poate sa sune la Google sa fie pe primul loc la o cautare organica;
  6. Patronul stie mereu SEO (se eftica oameni de ce site are eu);
  7. Patronul este Chuck Norris in materie de Online Marketer & Designer & Programmer doar ca nu are timp;
  In conditiile astea tu, te astepti ca bugetele de „internet marketing” sa depaseasca 50% din cat a costat siteul? Inca suntem cu 20 de ani in urma pe social media, la nivel de html 1.0.

  Comentariul este un pamflet. In realitate oamenii este rai si bugete pentru IT sunt.

Comentezi?