ieși în plm.

Păstrăv afumat în cetină de brad

Local, se mai numește și păstrăv afumat în cobză. Cobză fiind un regionalism mai puțin popular dintr-o anumită zonă a Bucovinei. Mai exact din localitatea Pojorâta.

Din câte am înțeles, Pojorâta este singurul loc unde se afumă păstrăvul așa. Acolo s-a și inventat rețeta și înregistrat la OSIM în 2012.

Eu sunt mâncător înrăit de păstrăv. L-am mâncat până acum în toate felurile, dar așa ceva. AȘA CEVA… e într-un mare stil.

Am aflat de păstrăvul în cetină de brad acum o luni și jumătate de la un amic care mi-a adus de acolo câteva bucăți(nu a încălcat copyright-ul). Și am rămas wow. Adică nu credeam că se poate o asemenea delicatesă și să nu fi gustat niciodată.

Am ajuns prin zonă și m-am dus direct la sursă. Făcut ca la carte se găsește doar în câteva locuri și mi-a luat ceva până am găsit pentru că oamenii nu prea le au cu reclama. Am luat două cobze și m-au costat 70 de lei. Fiecare are cam 3-4 păstrăvi, depinde de mărimea lor. La cât a fost de gustos mi s-a părut fair prețul.

Ce e special la rețeta asta e că dupa ce se curăță păstrăvul, se ține în jur de 12 ore în saramură. Apoi se pregătește un foc din conuri de brad în afumătoare și se pune la afumat pentru alte 3-4 ore. Cobza propriu zisă este un fel de recipent făcut din ramuri de brad.

În mod normal se serveste stropit cu putina lamaie și se recomandă un vin alb sec. Dar eu am aflat chestia asta ulterior, mai exact după ce am mâncat a doua oară ca la Brăila cu mujdei și mămăligă.(este genial oricum)

Așa arată:

 

6 Comentarii

 1. pe acest site este si povestea originala a retetei… http://www.pastrav-afumat.ro

  1. Mulțumesc pentru mențiune Florin.

   1. cum si unde se poate comanda asa ceva?

    1. Nu stiu daca se poate comanda, trebuie sa ajungeti in restaurantele specifice din Bucovina. In localitatea Pojorata gasiti.

     1. Intrați pe http://www.valeputna.ro.
      Acolo aflați contacte.

 2. Se poate sa faca mucegai? Am primit ai eu de curand de la cineva cateva bucati in cetina de brad , dar cand le am desfacut aveau ceva pete albe ce mi s a parut a fi mucegai… ?. Multumesc anticipat pt raspuns

Comentezi?