ieși în plm.

Parcarea din fața blocului: când nesimțirea tronează

De când mi-am luat mașină din nou tot am probleme cu parcarea, și nu știu cum să-i fac să înțeleagă niște lucruri simple, cum că trotuarul nu este loc de parcare de rezidență, că e spațiu public.

Mă disperă foarte tare faptul că își permit să-ți ridice ștergătoarele, să-ți rabateze oglinzile, etc. Nu văd cum își dau oamenii ăștia dreptul să atingă proprietatea altcuiva, fără niciun motiv întemeiat. Poate doar închipuit.

Primul circ de scară de bloc l-am avut cu vecinul ăla meltean care are o dacie pick-up cu care cară moloz. Chipurile am parcat pe „locul lui”, am coborât la magazin și am găsit ștergătoarele ridicate. OK, le-am lăsat și mi-am văzut de drum.

Ceva ore mai târziu cobor să plec cu treabă prin oraș. În fața avizierului îl văd, habar n-aveam cine e. Mă întreabă a cui e mașina aia. Mă uit la el și zic că e a mea.

– Păi hai domn’le să o muți de acolo, că e locul meu de parcare.

Mă uit lung la el și întreb. Locul dumneavoastră de parcare? E plătit?

– Da, e plătit.

Zic: – Bine, să-mi arătați și mie o dovadă de la ADP sau ceva că e locul dumneavoastră(știam că nu-s plătite).

– Nu-ți arăt domn’le nimic. Să-ți muți mașina că ăla e locul meu, eu locuiesc aici în bloc de 20 de ani, matale de când locuiești?

– Irelevant.

Deci tupeu jegos. Am încercat să-i explic că locurile de parcare se plătesc, că ăla nu e loc de parcare, e o bucată de trotuar, spțiu public, etc, n-aveai cu cine să vorbești. Într-un final l-am întrebat ce se întâmplă dacă nu o mut.

Mi-a zis că mă blochează, moment în care mi-a sărit țandăra. I-am zis că sunt două opțiuni dacă mă blochează.

1. Chem poliția pentru că e sechestru pe bunuri.

2. Îl împing cu bara și îl dau la o parte.

Am plecat că nu avea niciun sens să mai stau să-i explic teoria chibritului. Oricum n-ar fi înțeles-o. Omul ăla ar putea fi inteligent doar cu un cartus de calibru 20 trecut prin craniu.

Nu există niciun fel de bun simț legat de chestiile astea, se pare că românașii au un simț al proprietății foarte dezvoltat, pentru lucruri care nu le aparțin în special. Cât am stat în Londra am avut mașină doar pe o perioadă scurtă de timp. Știu că nu-și are rost comparația, dar o să zic cum e.

Acolo se plătește parcare la primărie, parcare de reședință. Ți se dă o foaie și o chestie care se lipește în parbriz ca oamenii care controlează și dau amenzi pentru parcare să știe dacă ai voie sau nu să parchezi în zona aia. Și ai zone, gen L31, la L31 înseamnă că poți parca pe orice loc de pe străzile X, Y, Z. Mai puțin pe pay by phone, până la o anumită oră.

Nu există conceptul de „ai parcat pe locul meu”, e simplu, dacă găsești loc o pui acolo. Dacă nu, te duci frate și pe altă stradă. Nu există moșteniri de locuri de parcare, nu ai nicio scuză. Dacă ești handicapat sau retard ai loc special de parcare, aproape de ușă. Loc pe care nu îndrăznește nimeni să-l ocupe.

Dacă ai musafiri îi trimiți la pay by phone, există pe fiecare stradă. Plătesc 1-2 lire pe oră și sănătate.

Revenind, ieri m-am trezit cu oglinda de la șofer ruptă(dislocată), ștergătoarele în erecție, din care unul din ele funcționa anormal. Am mutat imediat mașina din locul unde o parcasem special să văd cine a făcut mârlania asta.

A parcat ghiolbanul cu loganul și i-am făcut un bilet pe care i l-am plasat în geam. I-am zis că am găsit chestii stricate la mașină și că data viitoare să se gândească de două ori înainte să o atingă, că știu să discut și altfel.

Am un puternic feeling că n-am rezolvat absolut nimic. Dar mă străduiesc din răsputeri să fiu civilizat și să nu bag mâna-n gât cuiva.

6 Comentarii

 1. in disputele de genul, este foarte probabil ca cineva sa fie violent. poti foarte bine sa mori pentru ca te-ai certat pentru un loc de parcare, e o realitate. de aceea cel mai recomandat este sa ai locul tau de parcare, platit. si sa eviti idiotii.

  1. În general nu-s genul de om cu care vrei să ți-o arzi violent. Și dacă e așa, prefer să plângă mă-sa decât mama.

 2. Nu e nimic ce o bata de baseball nu poate rezolva. Zi ca daca data viitoare se atinge de masina, il faci zob. Scurt =))

 3. E evident ca nu ai ce sa discuti cu oameni de-astia. Eu stau intr-un bloc inconjurat de case. Blocul meu are vreo 5 locuri de parcare in spate (si ~130 de apartamente), deci nu am prins loc acolo. Asa ca las masina pe unde prind loc. Imi las tot timpul numarul in geam, in caz ca e nevoie. Primesc intr-o zi un telefon de la un cocalar suparat, ca de ce am parcat in dreptul casei lui. I-am explicat ca e loc public si chestii de-astea, da’ era clar ca nu aveam cu cine discuta. Mi-a bagat de-alea cu „Mut-o, ca altfel ne suparam”, si mi-a inchis.
  Amenintari de-astea am mai primit si in trafic. Tare as vrea, totusi, sa duca cineva amenintarea pana la capat. Ca de periculosi de-astia e plin orasul, da’ sa duca cineva amenintarile pana la capat, nu prea.

  Oricum, eu sunt de parere ca oamenii care nu indeplinesc un numar minim de neuroni nu pot fi civilizati, pentru ca nu pot intelege anumite lucruri. De exemplu, oamenii (pietonii) care stau la semafor pe marginea strazii si, in momentul in care s-a facut verde, se arunca pe trecere. Nu dezvolt mai mult, cine intelege, intelege.

  1. Evident ca duce 1 din 100 amenintarea.

 4. Motive de genul ca e loc public, nu am unde parca, scrie in biblie sa imi ajut familia (bine pentru familie si rau pentru pieton tot bine credincios ramane), de ce sa imi pese de pietoni, fac si eu ce fac ceilalti si parchez pe unde vreau, nu sunt decat niste motive de doi lei pe care le-ati inventat voi soferii !

Comentezi?