ieși în plm.

Mi s-a cam luat de București

Bucureștiul începe să-mi pară a fi o iluzie. Am tot avut discuții de vreun an și ceva încoace despre plecatul din București și deja mă tentează din ce în ce mai tare să o și fac, deoarece după fiecare discuție despre asta găsesc mult prea multe argumente pro decât contra.

Povestea mea cu Bucureștiul începe prin vara lui 2006, adică fix acum 8 ani de zile. Am venit din Brăila, fiindcă n-a fost niciodată o opțiune pentru mine, dar n-am ales eu să mă nasc acolo. Când am venit în București eram puști și m-am distrat mult, acum nu mai sunt puști și lucrurile au devenit mai serioase mă distrez în continuare.

Am învățat și făcut chestii în București pe care cu siguranță nu aș fi avut posibilitatea să le fac în Brăila. Și de asta îi sunt recunoscător.

Problema e că mi s-a cam luat de toate, adică le-am cam văzut pe toate, deși Bucureștiul s-a schimbat mult în ultimii ani, dar din păcate multe schimbări nu sunt spre bine și mă cam determină să-mi iau traista’n băț.

Mă deranjează foarte tare mizeria de pe străzi și din parcuri, rahații de câine, praful și aerul dăunos pe care îl respir sistematic când ies pe stradă. E drept că chestia asta cu rahații de câine a mai dispărut de când au adunat maidanezii, dar chiar și așa, nu am văzut niciodată pe nimeni să-i strângă rahatul câinelui pe care îl plimbă în lesă, deși există o hotărâre a Consiliului General al Municipiului, Nr.120 din 30.06.2010 în sensul ăsta. Mă rog, n-are rost să mă obosesc atâta timp cat polițaii comunitari sunt niște melteni obosiți cu burți de bere și manele la ringtone.

Ieri dupamiază am fost în parcul cartierului, care are și lac. Pe lac era un nene cu o barcă de tablă și nenea aduna gunoaiele care pluteau. Inițial nu mi-am dat seama ce face, apoi am realizat. Cât am stat de vorbă la telefon, cred că vreo 20-30 de minute a încărcat barca cu pet-uri, pungi, ambalaje și alte mizerii. Acum îmi imaginez ce e pe fundul lacului.

Parcurile, cu câteva mici excepții(gen Izvor) s-au umplut de cocalari care vin și lasă în dreptul băncilor adevărate covoare handmade din coji de semințe. La fel și pet-uri de bere și suc, chiar dacă la 2 metri este un coș de gunoi, în timp ce în provincie oamenii au mai mult bun simț vis a vis de curățenie.

Bucureștiul a devenit un focar de melteni, sunt omniprezenți în traffic, pe stradă, mijloace de transport, în supermarketuri, văd din ce în ce mai mulți. Poate înainte nu le dădeam atenție atât de mult, dar deseori mă simt în plus în fața inepțiilor lor. Sunt învățat să-mi respire în ceafă un coclet, hai doi. Dar dezvolt o problemă existențială și o dau în alergii, cardiece și altele.

Un alt aspect care-mi strică zenul este că oamenii sunt veșnic deprimați, nemulțumiți și morocănoși. Nu vezi prea des zâmbete pe stradă și nici la capitolul amabilitate Bucureștiul nu stă prea bine. N-a stat niciodată ce-i drept.

La praf cred că am o alergie, pentru că am mai mereu nasul înfundat. Și am observat că nasul înfundat într-una e o problemă generală a Bucureștenilor, nu doar a mea. Și culmea, cum plec din oraș(în special la munte) mi se desfundă nasul. Și mă simt mult mai bine în general.

De aerul toxic din București mi-am dat seama cel mai bine după ce mi-am cumpărat bicicleta și am început să ies în trafic, printre mașini. Dacă nu bate puțin vântul și mai e și cald, e nasol rău. București era la un moment dat cea mai poluată capitală din Europa.

Încă o bilă neagră este traficul. Mă rog, acum nu mă mai interesează prea mult dar mă îngrozește gândul că îmi voi cumpăra din nou mașină și voi avea nevoie de minim 2 ore pentru un drum dus întors dintr-un capăt în celălalt al orașului.

Pierzi oricum foarte mult timp cu deplasarea în București, fie că alergi cu mașina personală, fie că mergi cu mijloc de transport în comun. Cu mijlocul de transport în comun te lovești de altă problemă, legăturile proaste între cartiere. Dacă stai în anumite zone trebuie să schimbi și 3 mijloace de transport ca să ajungi unde ai treabă.

Gălăgia provocată de trafic mă jenează rău; claxoane, roți scârțâite, sirene și motoare ambalate aiurea. Iar problema e că nu prea mai ai unde să te ascunzi de trafic în București. E o adevărată plăcere să dormi cu geamurile închise vara. Sau să nu dormi cu ele deschise, pentru că la 4 dimineața ai trafic ca ziua în orice alt oraș și BONUS, piloți cu bămveuri.

Prețurile sunt mari la orice. Sunt forțate spre dublu sau triplu față de provincie. Și aici aș include chiria, alimentele, facturile de întreținere, restaurantele, etc. Și nu prea pot să cred povestea aia cu „sunt banii mai mulți în București”. Dacă știi să faci ceva bine, faci bani oriunde ai fii. Sunt oportunități mai multe în București poate, dar banii sunt aceiași.

Dacă mi-ar lipsi ceva după ce aș pleca din București ar fi varietatea de posibilități în domeniul cumpărăturilor, deși onlineul funcționează foarte bine. Mi-ar mai lipsi barurile, pub-urile și cluburile. Poate și diversitatea culinară din restaurante.

Literalmente am ajuns să trăiesc într-o bulă, să evit anumite zone, anumite localuri, parcuri, mijloace de transport deoarece mi-e greață de lucrurile pe care le văd. Că Gigel n-are unde spuma mării să se dacă, decât la București.

O altă chestie ciudată pe care am observat-o și mi-au spus-o mulți este trecerea timpului. Cumva timpul trece mult mai repede în metropole comparativ cu zonele mai puțin concentrate. Probabil din princina unei rutine pe care ne-o formăm și din cauza faptului că ne grăbim să facem chestii. Totul trebuie să se întâmple aici și acum!

Într-o altă ordine de idei, n-am bani să mă mut în Primăverii, iar dacă ar fi să plec de aici m-aș îndrepta spre: Cluj, Deva, sau de ce nu, Brașov. Și pentru că sunt născut și crescut la bloc, în sertar, m-aș orienta către o curte, cu grădină and șhit. Să fie Zen!

trafic-in-bucuresti

PS: este bine totuși că Bucureștiul se vede OK din exterior.

29 Comentarii

  1. noah hai la Cluj… 🙂

    1. E în plan. am înțeles că nu sunt diferențe mari la chirie între Cluj și București

  2. Sibiu sefule…Sibiu

    1. Ar putea fi și Sibiu o opțiune 🙂 Merci!

      1. Orasul lui Jor-EL aka Johanix e cam cel mai ok din Romania – parere personala.

  3. Eu strang rahatul cainelui meu, de fiecare data.

    1. Ești gărgăriță între păduchi.

  4. Eu iti sugerez Clujul. Personal, mi se pare un oras mult mai curat si civilizat decat multe altele. In general Transilvalia e un fel de alt taram al Romaniei. Serios, iti spune asta cineva crescut in Craiova unde tiganimea e in floare. 🙂

  5. da, nu sunt, la cluj sunt mai mari chiriile. si preturile in general. ah, da, si aglomeratia e mai mare. adevarat, oamenii sunt mult mai de treaba, dar atat. te amagesti cu preturile. in capitalele de provincie, preturile sunt MULT mai mari decat in bcuresti, la orice. cand voi dadeati aici 3 lei pe kilul de capsuni, eu cumparam cu 12 lei de la timisoara

    1. Da, știu de Cluj, mi s-a mai spus despre prețul chiriilor. E discutabilă problema, berea e mai ieftină. Liniștea e priceless! 😀

  6. Iti va trece. Se numeste ca nu te-ai adaptat, nu ca e de rahat in Bucuresti si ca e senzational la Brasov.

    Plusuri si minusuri gasesti peste tot, iar oameni tristi si care sa se planga vei gasi mai degraba in orasele mici unde si posibilitatile sunt pe masura.

    Daca tot vrei sa o iei de la capat iti recomand Berlinul…

    1. Well, am fost în Berlin și e nice. Mă sperie limba în schimb.

      1. Folosesti engleza la inceput, ulterior inveti si germana. Si eu mai simt ce povestesti tu, dar daca e sa plec dau restart la tara, nu doar la Bucuresti. Nu ai ce face la Sibiu, e superb orasul si oamenii sunt ok, dar banii sunt putini.

        1. Eu îmi câștig existența din online Cosmin, 100%. Am fost plecat în Londra ceva timp, e fain vestul, îl admir, dar parcă tot aici stau bine.

          1. dupa 5 ani de vest…imi lipseste spiritul latin, entuziasmul & energia din est/sud…si ma tot intreb ce e cu atat individualism si oameni stersi; not that bad pe partea materiala si opportunitati

  7. Dupa o viata in Bucuresti , m-am mutat in provincie ( langa Braila ) la casa cu curte si zen . Am fost tratata de toti cunoscutii de parca imi perdusem casa la jocuri de noroc . Vizitam Bucurestiul pentru pub-uri , restaurante , concerte . Il gaseam tot mai murdar si mai poluat , cu oameni care incepeau sa semene a zombi . Nu mai puteam intelege cum prietenele mele se imbraca atat de elegant doar ca sa paseasca pe o strada plina de mizerie si urat mirositoare . Incetul cu incetul am inceput sa vad cum masa in Centrul Vechi nu este o placere cand stai si privesti niste ruine … Mult succes!

    1. Dar ce anturaj select aveai la Capitala…

      Exista viata si dupa Centrul Isteric, alegerea sa admiri ruine ti-a apartinut. Si sa vizitezi Pub-uri 🙂

  8. Total agree cu tot ce se spune pe aici si mai ales cu viziunea ta asupra Bucurestiului! Numai ca, eu unul am stat vreo cativa ani prin Brasov, vreo trei ani prin Sibiu, vreo doi si prin Cluj si asa facultativ prin majoritatea oraselor mari din tara, datorita in mare parte job-ului si pot spune ca nu m-as fi intors in Bucuresti pentru nimic in lume! doar ca aici ai mai multe oportunitati si in opinia mea este chiar mult mai ieftin ca alte orase. Spre exemplu in Bucuresti la taxi dai 1.39 pe km pe cand in Cluj dai 2.25 sau 2.50 nu mai tin minte exact iar in Timisoara am mers cu 3 lei si ceva.
    Solutia suprema daca tot zici ca lucrezi online, si merge, muta-te la munte!
    Eu m-am nascut si am crescut intr-un micro-oras ca de n-avea doua fabrici ramanea comuna, undeva in Dambovita, aproape de Sinaia si cu fiecare ocazie evadez acolo. Liniste, pace, un local dragut unde sa iti petreci timpul, lume…na, ca la noi… aer curat mai nou decand au cumparat nemtii fabrica de ciment si preturi decente dar Brasovul zic eu ca ti-ar intruni toate criteriile.
    Bafta multa!
    Btw. detest capitala asta cu toata fiinta mea!

  9. Te susțin! Nici n-am citit ce-ai scris în afară de faptul că ai venit din Brăila acum vreo 8 ani și nu-ți mai place Bucureștiul. Eu unul chiar te rog să pleci! Și rog pe toată lumea să plece naibii din București, din țară, whatever! Vă înțeleg motivele și dacă pot să vă ajut cumva să grăbesc decizia voastră, ar fi minunat. Nu de alta, dar Bucureștiul chiar nu are nici o vină 🙂

    1. Well, știi ce e funny? O să plece un om care nu te-a deranjat niciodată cu nimic. Vor rămâne cei care o fac zi de zi. Smart choice.

  10. Iar daca tu continui sa stai intr-un oras care nu iti (mai) place , nu se numeste ipocrizie?
    Orasul este asa si datorita zecilor de mii de provinciali (ca tine) care s-au mutat aici in ultimii 20 de ani. Cel putin traficul cvasi-imposibil este cauzat si de asta. Si de aici poluare etc.
    M-am nascut in Bucuresti si stiu ce vorbesc.
    Deci cum este sa stii ca „tu” esti cauza a ceea ce te enerveaza in acest oras?

    1. Nu EU sunt cauza. Dacă sunt „outsider” nu înseamnă că nu îmi pot exprima părerea. A trecut ceva timp, lucrurile în jurul meu s-au schimbat și am ajuns să trag concluziile astea. Ești hater. Mă îndrumi să plec, EU care nu te-am deranjat niciodată cu nimic și vei rămâne cu scârbele pe care le descriu în articol. Inteligentă manevră.

  11. Eu sunt fosta bucuresteanca, de mutat tot la bloc m-am mutat ca deh nu toata lumea are bani de casa si curte sau chef sa-si faca un credit pe care sa-l plateasca pana la adanci batraneti. Iti spun insa sincer ca de cand am plecat ma simt mai linistita, aici la ora de varf faci maxim 25 de minute dintr-un capat in altu al orasului. N-o sa-ti spun ca nu-mi creste si mie tensiunea cand dau in trafic peste soferi nepriceputi, masini de scoala pe banda 2/3 care uita sa plece la semafor si mamici care ocupa tot trotuarul cu carucioarele atunci cand se intalnesc pe strada, dar asta cred ca se intampla in mai toate orasele din tara.
    Chiriile sunt mari, evident nu chiar ca in Bucuresti, in toate orasele unde sunt centre universitare.
    Problema cea mai mare a Bucurestiului sunt oamenii si n-o sa dau vina aici pe cei veniti din alte orase pentru ca si noi cei nascuti si crescuti in acest oras avem o anumita parte de vina.
    Mana sus cine n-a aruncat pe jos un chistoc de tigare pentru ca se grabea sa prinda autobuzul!

    1. Mulțumesc pentru comentariu. Nu ne-ai spus unde ești acum.

      1. Oradea

  12. Deva??:)

  13. fost bucurestean, mutat de 3 ani in Berlin.

    Am stat si in Brasov, Cluj, NY, London dar majoritatea vietii Bucuresti. Este un oras viu, dar este un oras care lupta impotriva oamenilor. Pe aici se fac piste pentru biciclete, statii transport, etc. Amenzile sunt imense cand parchezi gresit, faci zgomot.
    Bucurestiul este un oras cu oamenii urati, grabiti, amestecati, dezordonati. Dar cunosc psihologia romanului.
    Anyway, Bucurestiul este un oras zgomotos, puturos, care nu-ti ofera nimic.
    Cel mai groaznic m-am simtit in NY. Are TOT ce are Bucurestiul dar la o scala gigantica 🙂

    best,

    Claudiu

  14. Dacă vrei prețuri mici și foarte mici, Hunedoara. Dacă vrei și un pic de civilizație, Deva. Chirii un pic mai mari, că de, reședință de județ.
    În astea ai inclus și un tovarăș de băut & mini MasterChef. 😉

    1. Multumesc de invitatie Denisa! Hunedoara e in calcul, mai am amici acolo, plus familia Bârgău 😀

Comentezi?