ieși în plm.

Interviu cu un ultras

Astăzi se întâmplă clasicul meci între Romania și Ungaria. Cu greu am reușit să găsesc un ultras și să-i pun câteva întrebări, pentru că nu-s genul să se dea în spectacol. Și după cum urmează:

– (eu) Zi-mi și mie te rog care e faza cu fenomentul ultras, că nu prea știu.

– (ultras) E mult spus fenomen ultras, la nivel de România aș putea zice că e far away față de ce înseamnă ultra. Însă face parte din stilul de viață și plăcerea de a fii prezent lângă ceea ce îți place, respectiv echipa favorită. În alte țări se întâmplă la alt nivel, pyro showurile sunt acceptate, ultrașilor nu li se interzice să aprindă torțe pentru echipele pe care le susțin.

– (eu) Să vorbim puțin despre meciul cu Ungaria. Sunt organizate luptele ca în filme sau se întâmplă spontan?

– (ultras) Luptele… hmmm, sunt o urmare a deciziilor luate de ultrasii unguri în istoricul întâlnirilor, vezi cazul de anul trecut când au vandalizat centrul vechi și lupte de stradă cu alte echipe. Până la urmă nu poți să vii într-o altă țară, să vandalizezi și să te aștepți ca data viitoare când ajungi să fie totul ok.

– (eu) Păi nu e treaba jandarmeriei să-i țină sub control?

– (ultras) Legal da, dar jandarmii au băgată în cap ideea că fenomenul ultras e ceva ce dăunează, și astfel ei(jandarmii) sunt primii care sar la bătaie la cel mai mic incident. Practic abia așteaptă să lovească și caută motive mereu. Teoretic jobul lor este să doar escorteze grupul de suporteri până la stadion.

– (eu) De ce se întâmplă lupte între suporterii echipelor românești?

– (ultras) Păi na, rivalitatea există și o să fie mereu prezentă între suporteri, însă astăzi e ziua când lumea trebuie să înțeleagă că suntem prezenți la meci cu un singur scop, să ne susținem echipa.

– (eu) Nu ți-e teamă că poți să ajungi la spital/să-ți spargi capul/să fii înjunghiat/etc?

– (ultras) Frica și adrenalina sunt amândouă parte a spectacolului, mereu se întâmplă incidente între suporteri sau între suporteri și jandarmi. E un risc pe care ți-l asumi în momentul în care mergi pe peluză. Poți să-ți iei bilet la tribună și să stai pe Facebook în timpul meciului. But we are somehow against modern football. Suntem mereu prezenți, cântăm și ne susținem echipele la bine și la rău indiferent de ce se întâmplă înainte sau după meci. Meciul de astăzi îi oferă din nou un prilej jandarmeriei să comită abuzuri, așa cum ne-am obișnuit.

– (eu) Crezi că vor fi incidente mari diseară?

– (ultras) Habar n-am, sunt foarte multe forțe de ordine solicitate la eveniment, șansele să se întâmple ceva sunt destul de mici, însă niciodată nu poți să știi ce se va întâmpla. Cele mai multe dintre incidente apar spontan, știi cum e, ce cauți, aia găsești.

– (eu) Îți mulțumesc pentru timpul acordat. Mai ai ceva de adăugat?

– (ultras) ACAB.

Comentezi?