ieși în plm.

Se pot fura voturi extrem de ușor

Astăzi am realizat că sistemul electoral românesc este conceput special pentru a putea fi fraudat cu cât mai puține urme, spre deloc. Abia m-am întors de la vot și am convingerea că degeaba ne agităm, pentru că se pot fura voturi la greu, fără ca cineva să fie tras la răspundere.

Am votat în Colentina într-o sală de clasă plină de icoane(peste 20 cred), erau vreo 6 oameni la supravegheat. Le-am dat CI-ul, m-au trecut într-un caiet cu nume și CNP, m-au pus să semnez, mi-au dat buletinul de vot, am pus ștampila, am introdus în urnă, și asta e tot.

Practic nu există niciun mijloc de control. Dacă eu merg în 5 săli de clasă și votez în toate, sănătate la neamuri, șansele să fiu prins sunt minuscule spre inexistente. Apoi dacă merg într-un alt oraș sau sat, șansele să fie cineva prins devin inexistente.

Dar nici nu e cazul de plimbări, pentru că pe buletinele de vot nu există niciun semn personalizat. Votul fiind anonim, se pot introduce în urnă 99999 de buletine în plus, și nume și CNP-uri scrise la mișto pe condică.

Mă gândesc că la ce haos o să fie la numărătoare, n-o să mai stea nimeni să sape. E căutat de ace în care cu fân, și nu are nimeni niciun interes să facă asta. Și hai să facem un exercițiu de imaginație: să presupunem că după ce se închid ușile se schimbă buletinele de vot din urne cu altele deja ștampilate. Cele votate pe bune se distrug și câștigă cine a aranjat. PSD cel puțin și-a plasat oameni în secțiile de votare. Dar desigur, e doar o ipoteză.

Până una alta, un sistem electronic de vot este esențial. Sau măcar un soft , o bază de date care să recunoască și să centralizeze CNP-urile. Să se poată recunoaște ușor falsurile și duplicatele. Nu ar costa mult deloc, și e foarte ușor de implementat. Dar nu-și dorește nimeni așa ceva.

Am băgat un crispy strip și m-am întors acasă. Apropo, demult n-am mai văzut atâția boschetari pe străzi. Uitasem că există.

Feeling sceptical.

Later edit: Au reușit să se pișe pe noi, în București nu se mai poate vota pe liste speciale, în diaspora încă se stă la cozi interminabile și secțiile de votare se vor închide foarte curând astfel încât să nu apuce toți să voteze.

2 Comentarii

  1. Ai dreptate ca multe voturi nu sunt corecte dar o persoana nu poate vota de 2 ori nu uita ca pe spatele buletinului iti pune o stampila daca te duci la alta sectie observa ca ai votat deja.

    1. Sper că ești troll sau faci mișto. Stickerul ala se poate dezlipi în câteva secunde.

Comentezi?