
ieși în plm.
De ce este fisticul scump?
Aka. sămânță hâmpărătească. M-am întrebat de multe ori dar n-am apucat să caut care-i faza. Acum am constatat că nu există răspunsuri lămuritoare, sunt doar presupuneri și contraziceri în diverse topicuri.
Fisticul crește în Iran, Syria, Lebanon, Turkey, Greece, Xinjiang (China), Tunisia, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, India, Egypt, Italy (Sicily), Uzbekistan, Afghanistan, Africa – adică în lumea a treia în general, și pleacă de acolo cu 3-4 dolari pe kilogram engross, la prima strigare ca să ajungă aici în supermarket la 20 de euro. Mă rog, ambalaj, transport, taxe, alte cheltuieli îl scoți din linie undeva la 5 euro pe kg.
Câteva posibile motive care ar putea manipula prețul de producție al fisticului:
- E grea procesarea fisticului – sunt sigur că băieții ăia doi Ahmed și Patel au niște salarii mult peste media Uzbekistanului.
- Durează mult, se usucă la soare – și cum nu prea e soare în deșert, mă gândesc că le bagă la solar.
- Sunt greu de transportat – mă gândesc că dacă pui și hero pe lângă, lucrurile se complică și devin mai costisitoare.
- Este nevoie de apă la procesarea fisticului.
Dar până la 20 de euro pe kg în România… rămâne în continuare un mister.
PS: Cică anumite soiuri fistic rezistă la temperaturi extreme și poate fi cultivat în România.
Sa plantam fistic atunci 😀