ieși în plm.

Checklist pentru cumpărarea unui iPhone SH

Astăzi am realizat că acum două luni cănd mi-am cumpărat iPhone-ul de pe OLX am făcut niște greșeli, pentru că nu am știut toate informațiile despre cum să cumperi cât de cât safe un iphone la mâna a doua.

Produsele Apple sunt ceva mai speciale, datorită securității și condițiilor suplimentare pe care le aduce politica și sistemele lor. De aceea, atunci când cumpărăm un iPhone folosit trebuie să avem în vedere mai multe lucruri.

De ceva vreme nu prea mai ținea bateria, așa că am dat search în Google după o baterie de iPhone 5 și așa am descoperit că modelul meu este eligibil pentru o schimbare gratuită de baterie. Erau doar avantaje, baterie originală (OEM), gratis, etc.

Am ajuns la cel mai apropiat service autorizat Apple și am cerut serviciul, agentul s-a apucat să-mi verifice telefonul și a descoperit că IMEI-ul de pe carcasă nu coincide cu IMEI-ul de pe placa de bază, care apare în settings -> general -> about.

Asta înseamnă că telefonul a mai fost deschis și i s-a schimbat carcasa de pe spate. Sau placa de bază. Drept urmare, mi-am pus o baterie chinezească, dar care ține mai mult decât cea veche. Toată joaca m-a costat 150 de lei.

Dacă telefonul a fost deschis de cineva neautorizat sau dacă ai piese de pe alte telefoane pe el, pe lângă faptul că pierde garanția, nu se mai poate repara nici măcar pe bani la un service autorizat Apple.

Revenind la checklist. Spuneam că sunt câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le ai în vedere atunci când cumperi un iPhone. Asta dacă vrei să te bucuri de toate beneficiile pe care le aduce.

 

Identifică modelul de telefon iPhone pe care urmează să-l cumperi. Și dacă a fost furat.

Există foarte multe falsuri, care arată exact ca smartphone-urile originale, doar că softul diferă. Poți găsi IMEI-ul pe carcasa din spate a telefonului cât și în Settings – General – About.

Ca primă chestiune de siguranță IMEI-ul se poate verifica aici. Dacă a fost furat, o sa arate că respectivul telefon este blocat pentru activare. Dacă vânzătorul se ferește să conecteze telefonul la internet, ar trebui să vă puneți un semn de întrebare.

A doua măsură de siguranță este să îi cereți vânzătorului să se delogheze de la contul de iCloud. Dacă nu știe parola și nu se poate să se delogheze de la cont este foarte probabil ca telefonul să fie furat. Dacă reușește, ne conectăm imediat la internet, dăm hard reset și ne logăm cu contul nostru de iCloud. Ăsta este testul suprem.

Aveți grijă să fie același imei pe carcasă cât și în meniul telefonului, altfel o să pățiți ca mine. Să nu beneficiați de niciun fel de service oficial Apple.

 

Verifică dacă iPhone-ul este Neverlocked.

Asta se poate face cel mai ușor prin testarea telefonului cu o cartelă sim oarecare. Dacă telefonul este blocat într-o rețea nu o să funcționeze cu un alt sim, din altă rețea. Mai există metode alternative pe care nu le-am testat.

 

Verifică dacă iPhone-ul/iPad-ul mai este în garanție.

O altă chestie simplă și bine de știut este să verificăm dacă device-ul este încă acoperit de garanție. Chiar dacă la prima vedere funcționează bine, nu poți știi niciodată ce se poate întâmpla. Pentru a verifica statusul garanției unui produs Apple trebuie să mergi aici și să introduci serialul device-ului.

Depinde de țara de proveniență a aparatului, poate avea garanție unu sau doi ani. Dar anumite persoane aleg garanția extinsă.

 

Verificarea estetică/tehnică.

Pentru asta sunt câteva checkpoint-uri.

 • Display-ul LCD – Zgârieturi, pixeli morți, alte disfuncții.
 • Touch-ul – încearcă să apeși toate părțile ecranului.
 • Senzorul de proximitate – întorci device-ul de pe o parte pe alta.
 • Conexiunea WiFi – testează rețeaua prin conectarea la o rețea wifi.
 • Apel de test – să vezi calitatea sunetului, a microfonului, a conexiunii la rețea.
 • Difuzorul – Dă play la o melodie, un clip de pe youtube sau ceva să auzi calitatea sunetului.
 • Camera foto – fă câteva fotografii de test.
 • Butoanele – cel de lock, butonul principal, lateralele de volum și cel de vibrație să fie funcționale.
 • Vibrațiile – se întâmplă la unele telefoane să nu mai vibreze, din varii motive.

Ar mai fi și jackul audio, încărcătorul, mufa de încărcare cât și portul device-ului și cititorul de sim. Desigur, și bateria. Încearcă să te joci cât poți de mult cu el, țeparii invocă graba brusc dacă începi să faci chestiile astea.

Respectând regulile de mai sus nu ai cum să-ți iei țeapă. Dacă vânzătorul nu-ți permite să faci lucrurile astea e clar că are ceva de ascuns. Indiferent cât de ieftin este telefonul, sfatul meu este să nu-ți asumi riscul. Nu te grăbi, mergi într-un loc unde este wifi și joacă cu telefonul suficient înainte să îl cumperi.

Nu ai ce face cu un iPhone furat. NU ÎL POȚI DEBLOCA CU NIMIC, PE FORUMURI SUNT DOAR MINCIUNI. Dacă nu mă crezi du-te și întreabă la un service apple sau orice service de smartphone-uri. Un iPhone blocat cu iCloud este bun doar de piese sau de aruncat la gunoi.

Spor.

3 Comentarii

 1. Nu cred sa stea cineva sa te astepte, sa consumi o baterie doar ca sa vezi ca bateria este buna. Cele doua suruburi de la incarcator sunt dovada daca a fost deschis. In mod normal Apple nu repara telefoane, le schimba asa ca suruburile sunt mereu impecabile. La partea de securitate ai mare dreptate, in momentul achizitiei trebuie resetat device-ul si reconfigurat cu noul cont de icloud. Sunt cateva lucruri de mentionat la garantia Apple:
  1. Garantia este internationala un an. Daca esti in concediu si se strica telefonul, il schimba indiferent de tara in care te afli;
  2. Garantia de 1 an incepe sa se consume din ziua activarii telefonului, nu din ziua achizitiei;
  3. Oficial telefoanele Apple in garantie nu se repara, se schimba cu altul nou chiar daca ai cateva zgarieturi pe el;
  4. In Romania nu iti trebuie documente sa-l duci in service;
  5. NU EXISTA MOMENTAN SOLUTIE DE DEBLOCARE;

  1. Alex, îți dai seama de baterie în maxim 10 minute. O vezi cum se scurge dacă e varză. Cu șuruburile nu e o regulă, dacă nu e cioban cel care desface sau dacă sunt înlocuite nu-ți mai dai seama.

   Mulțam pentru informațiile suplimentare.

 2. Buna. Azi am fost si am vrut sa cumpar un Iphone de la cineva care zicea ca este nou sigilat. Intradevar era sigilat, el mi la desigilat si am observat ca nu avea toate foliile pe telefon doar cea de pe ecran. L-am activat si jucandu-ma umlic cu el am observat la baterie data ultimei incarcari 12.19. Mi s-a parut ciudat cum este posibil un telefon nou sa aiba data ultimei incarcari. Dupa el l-a conectat la pc si acolo arata ca nu a aavut nici o incarcare. Spuneti-mi ce parere aveti?

Comentezi?