ieși în plm.

Bounce rate, afectează sau nu poziția în SERP?

Ce înseamnă Bounce Rate? Este procentul de vizitatori care intră pe site și pleacă înainte de a deschide și alte pagini. Bounce Rate-ul se poate măsura cu mai multe instrumente de tracking, unul dintre ele ar fi Google Analytics.

Nu, din fericire motoarele de căutare nu iau în considerare acest indice, bounce rate-ul nu poate afecta prezența în căutările organice.  Dar cu toate astea, în continuare o să vă prezint principalele cauze ale unui bounce rate mare.

  • În principiu un bounce rate este străns legat conținutul site-ului, fie el irelevant sau de proastă calitate. Un website este ca o casă, vizitatorii trebuie să-i primești pe site la fel ca la tine în casă, iar ca ei să stea trebuie îi faci cumva să se simtă bine, să le propui chestii de făcut, altfel se scuză și pleacă, rămânând cu un gust amar.
  • UI și UX. Și aici am o retorică. Te întorci pe un website care face abuz de popup-uri? Sau aTy plaKee sa citeStY kKturi d TxTe an FOrmAtUrI d kaKaT? Am convingerea că nu. Dacă nu există conținut ușor de înțeles și reguli clare, bounce rate-ul va crește.
  • Structura site-ului nu e simplă și intuitivă. Dacă vizitatorului îi este greu să deducă cum să se descurce prin site, cu siguranță își va pierde interesul și ulterior va renunța.
  • Erorile tehnice de genul 404 trebuie evitate, contribuie și ele la creșterea bounce rate-ului.
  • Link-urile de pe alte site-uri, deoarece nu poți controla cine linkează către site-ul tău, există posibilitatea să apară link-uri către anumite pagini pe site-uri offtopic și mai departe obținem bounce rate.

E bine de știut însă despre Dwell Time, care măsoară timpul petrecut de user pe site până se întoarce înapoi la rezultate căutării, care ajută la obținerea rezultatelor mai bune în SERP, pentru că definește calitatea conținutului.

În concluzie, pot spune că e vital să stai cu ochii pe statistici și să studiezi comportamentul userilor. Ultimele update-uri ale algoritmilor au vizat în principal aceste aspecte, cât de pregătite sunt site-urile pentru clienții lor și dacă își merită poziția în SERP.

Un comentariu

  1. Bounce Rate-ul poate fi o unealta foarte buna pentru pozitionarile site-urilor. Chiar ma astept ca, pe viitor, google sa tina cont de acest aspect cand realizeaza modificarile de algoritm. Intrebarea ar fi: o sa fie un lucru bun sau nu?

Comentezi?